Need Some Advice? Request a Callback

Air Sea Challenge 2018 – The Results

12 July 2018 | General News

At this year’s VCA dangerous goods seminar, we asked DG professionals to put their knowledge to the test and answer twelve quickfire questions. You can view the questions asked and the answers below.

Total number of responses – 39.

Average score – 8.1/12

1. How many UN Hazard classes are there?

a – 3 (0 responses)

b – 9 (38 responses)

c – 21 (1 response)

Correct answer: 9 (97.4% of participants got this answer correct, 2.6% were incorrect)


2. The hazard label above is used when shipping which dangerous goods?

a – Toxic Gases (1 response)

b – Toxic Substances (34 responses)

c – Infectious Substances (4 responses)

Correct answer: Toxic Substances (87.2% of participants got this answer correct, 12.8% were incorrect)


3. According to ADR, when transporting dangerous goods, who is responsible for ensuring the packaging used is compatible with the substance or article being shipped?

a – The Packer (10 responses)

b – The Buyer (0 responses)

c – The Consignor (29 responses)

Correct answer: The Consignor (74.4% of participants got this answer correct, 25.6% were incorrect)


4. This 4G box has been approved to carry 4 specific glass bottles. A shipper wants to use the box to consign plastic bottles of a similar size, assuming plastic is less fragile is this allowed?

a – Yes (12 responses)

b – No (27 responses)

Correct answer: No (69.2% of participants got this answer correct, 30.8% were incorrect)


5. What is the maximum amount of dangerous goods permitted for transport in the above box?

a – 15.5 kg: half the weight of the UN mark (6 responses)

b – 31 kg: the whole weight of the UN mark (22 responses)

c –  21 kg Half the weight of the tested inners (11 responses)

Correct answer: 21 kg: half the weight of the tested inners (28.2% of participants got this answer correct, 71.8% were incorrect)


6. All 4GV packaging must be sealed with tape in a H ‘ shape configuration.

a – True (15 responses)

b – False (24 responses)

Correct answer: False (61.5% of participants got this answer correct, 38.5% were incorrect)


 

 

 

 

7. Select the image that refers to a 4D package

a – Picture 1 (5 responses)

b – Picture 2 (25 responses)

c – Picture 3 (3 responses)

d – Picture 4 (6 responses)

Correct answer: B (64.1% of participants got this answer correct, 35.9% were incorrect)


8. ‘ Larry Watt ‘ Lithium Battery gets a bad reputation. What term is used to describe an event that occurs when he malfunctions?

a – Thermal Runway (37 responses)

b – Thermal Explosion (2 responses)

c – Thermal Boost (0 responses)

Correct answer: Thermal Runway (94.9% of participants got this answer correct, 5.1% were incorrect)


9. IATA have recently published limits on how many PED can be carried on board an aircraft, what is a PED?

a – Powerful Energy Devices (2 responses)

b – Personal Electronic Devices (16 responses)

c – Portable Electronic Devices (21 responses)

Correct answer: Portable Electronic Devices (53.8% of participants got this answer correct, 46.2% were incorrect)


10. Which is the drop height used for Class 6.2 Category A Infectious Substance packaging approval testing?

a – 1.8 metres (16 responses)

b – 3 metres (10 responses)

c – 9 metres (13 responses)

Correct answer: 9 metres (33.3% of participants got this answer correct, 66.7% were incorrect)


11. A UK registered UN certificate of packaging performance must be re-validated how often?

a – Every 2 years (5 responses)

b – Every 5 years (31 responses)

c – Every 10 years (3 responses)

Correct answer: Every 5 years (79.5% of participants got this answer correct, 20.5% were incorrect)


12. What colour is ‘ Jerry ‘ the Jerrican in the Air Sea Containers animated video?

a – Blue (11 responses)

b – Red (1 response)

c – Green (27 responses)

Correct answer: Blue (69.2% of participants got this answer correct, 30.8% were incorrect)


Thanks for all those who took part and look forward to seeing you next year!

Other Recent News

See what else we've been talking about

View All News

Your Quote

View Full Quote 0